Na začátku byl efektový procesor

V prvním příspěvku na téma muzika jsem se zmiňoval o patáliích z hudebními aparaturami před 40 lety. Mezi nedostupné zboží patřily nejen ozvučovací systémy a nástroje, ale i tak prosté věci, jako kytarové efekty. Stejně jako řada dalších mých vrstevníků jsem laboroval s boostery, fuzzy a jiná zkreslovátka vlastní výroby dle schémat z Amatérského rádia. Když už se vydařilo dát dohromady zajímavý zvuk, byl problém s krabičkou a ještě větší s přepínáním. Efekty se kupovaly také z druhé a třetí ruky, z dnešního pohledu za nekřesťanské peníze. Já nakonec skončil u kombinace zkresleného zvuku z komba a chorusu DOD. Míru zkreslení při hře jsem řídil potenciometrem na kytaře.

Není divu, že jsem v dalších letech obdivně sledoval přehršel nejrůznějších efektových krabiček a později efektových procesorů. Poměrně dávno jsem po jednom jednodušším začal pokukovat. Rozhoupal jsem se až v době korony a protože se ta, co jsem měl vyhlídnutou mezitím přestala vyrábět, pořídil jsem si ZOOM G1 Four.

Kromě popisovaného multiefektu na fotce vidíte část kytary a kombo, obojí pořízení na začátku 90. let. K tomu se dostanu někdy později. První, druhé i třetí zkušenosti s krabičkou byly skvělé. 40 továrních zvuků, možnost připojení k PC a pomocí přehledného programu bylo možné vytvořit si 10 vlastních zvuků. Jako bonus zde byl bubeník s parádními rytmy a skvělým zvukem. Nechyběl ani looper a digitální ladička.

Vedou se debaty, zda je lepší pedalboard plný krabiček nebo jeden procesor. Nevím, je to individuální. Jako fanda počítačů vidím vítám jednoznačnou výhodu procesoru v tom, že jedna krabička nahradí řadu jiných a do pamětí se dá uložit velké množství kombinací. Pro domácí hraní ideální stav. Nemluvě o tom, že stačí jedna baterka, resp. 4 tužkové. Krabičku lze mj. napájet také pomocí USB kabelu.

Mým cílem není poskytnout podrobné recenze nástrojů, či jednotlivých kousků aparatury. Spíše se chci podělit o radost ze znovunalezeného koníčka a snad trochu inspirovat ty, kteří se v jakémkoliv věku trochu hledají.

Tento efektový procesor byl skvělý začátek, ale už je pryč. O tom ale někdy příště.